| Tytuł: | skurcze serca przy próbie wysiłkowej |
| Autor: | Jan 16.9.2011, 11:19 |
| tydzień temu byłem na badaniach sportowych i miałem próbę wysiłkową. W trakcie jazdy na rowerze pielęgniarka stwierdziła, że mam skurcze serca i kazała zejść z urządzenia. Zalecono mi wizytę u kardiologa i nie wydano zaświadczenia o możliwości uprawiania sporty. Dodam, że czuję się dobrze i nie mam żadnych dolegliwości. Czym mogą być spowodowane te skurcze serca, czy to jakaś choroba? | |
Ciśnieniomierz naramienny
Ciśnieniomierz naramienny jest często nazywany inaczej sfigmomanometrem lub też po prostu ciśnieniomierzem elektronicznym. Jest to specjalne urządzenie, za którego pomocą z łatwością można zmierzyć ciśnienie sobie lub jakiejś innej osobie.
Skoki ciśnienia
Bardzo często występują skoki ciśnienia w dół. Do osób posiadających niskie ciśnienie zaliczamy głównie nastolatki i osoby nadwrażliwe. Dobrze gdy takie osoby pamiętają, że dla ich dobra nie powinny wykonywać nagłych ruchów głową, nie powinny nagle też się zrywać z miejsca siedzącego. Może to spowodować jeszcze większy spadek ciśnienia. Sytuacja taka może nieść za sobą ryzyko powikłań.
Choroby układu krążenia
Z każdym rokiem wzrasta ilość ludzi zapadających na choroby układu krążenia. Okazuje się, że postęp, technika nieco szkodzą naszemu zdrowiu. Mając dostęp do wszelkich udogodnień rozleniwiamy się nieco.